Hvem må egentlig ta ASH-kurs om bord?
Verneombud, AMU-medlemmer og ansvarlige i rederiets landorganisasjon skal ha minst 40 timers verne- og miljøkurs etter ASH-forskriften § 5-14, uansett om skipet har et verneombud i dag. Alle andre om bord har krav på opplæring tilpasset egne oppgaver etter § 2-6, men ikke nødvendigvis 40 timer.

Ja, men bare hvis du er verneombud, sitter i arbeidsmiljøutvalget (AMU), eller har ansvar i rederiets landorganisasjon. Da krever ASH-forskriften § 5-14 minst 40 timers kurs i verne- og miljøarbeid – og kravet gjelder selv om skipet ditt i dag ikke har noe verneombud.
Hvem må ta det 40-timers kurset?
ASH-forskriften § 5-14 peker ut tre grupper: verneombud, medlemmer av arbeidsmiljøutvalget, og de som er ansvarlige for verne- og miljøarbeidet i rederiets landorganisasjon. Er du en av disse, skal du ha minst 40 timers opplæring i verne- og miljøarbeid.
Rollen avgjør plikten, ikke stillingstittelen. En styrmann som blir valgt til verneombud, skal ha kurset i kraft av vervet – ikke fordi hun er styrmann. Det samme gjelder den i rederiets landorganisasjon som har det formelle ansvaret for verne- og miljøarbeidet, gjerne en HMS-ansvarlig eller kvalitetssjef som følger opp flåten fra land. En kokk uten noen rolle i vernetjenesten faller utenfor dette spesifikke kravet, selv om hun jobber like mange timer om bord som alle andre.
Gjelder kravet selv om skipet ikke har verneombud eller AMU?
Ja. Sjøfartsdirektoratet er tydelig på at 40-timerskravet ikke faller bort fordi fartøyet er for lite til å ha et eget verneombud eller arbeidsmiljøutvalg. Det som endrer seg, er hvem som rapporterer: på fartøy uten verneombud eller AMU er det skipsføreren som skal avgi årsrapporten om verne- og miljøarbeidet i stedet.
Med andre ord: mangler skipet en formell vernetjeneste, forsvinner ikke opplæringsplikten – den flyttes over på skipsføreren sammen med rapporteringsansvaret.
Må alle andre om bord også ha opplæring?
Ja, men ikke nødvendigvis 40 timer. ASH-forskriften § 2-6 gir alle som har sitt arbeid om bord krav på nødvendig opplæring for å kunne utføre arbeidet sikkerhetsmessig forsvarlig. Denne opplæringen skal være gitt før vedkommende får adgang til områder med alvorlig eller særskilt risiko.
Kilder
Faktaopplysningene i artikkelen bygger på disse kildene.
